Lietojot mūsu vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.

uzzināt vairāk
Izglītības un bērnu atpūtas centrs

Pasūtītājs: Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde"

Būves adrese: Kr. Valdemāra ielā 12, Ventspilī

Projekta galvenā doma: Apvienot bērnu rotaļu, bērnu izziņas, bērnu atpūtas pasauli ar izzinošo, izglītības pasauli! Apvienojot divu dažāda rakstura un nozīmes arhitektūras, dažāda laikmeta ēkas, izveidojot izglītības un bērnu atpūtas centru.

Trīs dažāda rakstura un nozīmes ēkas – restaurējamā Ostas darbnīca, atjaunojamā Smēdes ēka un pārbūvējamā Jaunā ēka tiek arhitektoniski savstarpēji sasaistītas ar jaunu būvapjomu, kas izceļ katru no esošiem būvapjomiem, maksimāli respektējot, saglabājot un restaurējot autentiskās, vēsturiskās būves - smēdi un Ostas darbnīcu.

Kā jauna ieeja apvienotajā ēku kompleksā tiek veidots jauns arhitektonisks būvapjoms, kas būtu gan ieeja uz bērnu atpūtas pasauli, gan ieeja uz restaurēto vēsturisko būvapjomu – Ventspils muzeja plānotajām telpām, kurās eksponētu vēsturiskos darba galdus un no jauna tiktu radīta interaktīva vide. Jaunās ieejas apjoms visā kompleksā ir veidots tā, lai maksimāli neskartu esošo Smēdi un Ostas darbnīcu. Ņemot vērā cik gaiši un saulaini ir bērni – arī galvenā ieeja ir plānota gaišā, saulainā arhitektūras elementu kopumā – gaišas koka konstrukcijas, ar lielu nojumi, kas segta ar dzeltenu toņu rūdītiem stikliem, koka konstrukcijās izveidota aktīva vide bērnu atpūtai – dzeltenas troses, stiklota halle – paredzēta kā lielais vējtveris, kur gan mazi bērni, lieli bērni, māmiņas varētu piesēst un atstāt piemēram bērnu ratiņus . Galvenā ieejas halle ir plānota caurspīdīga, lai no ielas puses būtu redzama arī Ventas upe un promenāde. No halles tālāk ir iespēja nokļūt saulainā, jautrā, bērnu čalu piepildītā rotaļu un atpūtas pasaulē vai nokļūt mazliet pieklusinātākā Ventspils muzeja radītajā ekspozīcijas atmosfērā. Līdz ar abas funkcijas var darboties arī neatkarīgi. Smēdes ēkai nav pietiekoši liels būvapjoms, lai izvietotu visas pēc programmas nepieciešamās un normatīviem nepieciešamās telpas.

Ēku savienojošā apjoma daļa – stiklota.

Apjomīgi stiklojumi ar koka konstrukcijām ēku lieliski integerē apkārtējā ainavā un arī rada pārskatāmību tiem, kas atrodas iekštelpās, 1.stāva līmenī . Rūdīta stikla konstrukcijas masā tonētas ar silto/vēso dzelteno toņu gammu akcentē ēku kompleksa galveno ieeju . Stiklotai daļai paredzētas pārkares, zem kurām varētu novietot bērnu ratiņus, māmiņas varētu pagaidīt bērnus, ja līst lietus un otrādi.

Smēdes ēka paredzēta pārbūvēt – atjaunot vēsturiskā veidolā, saskaņā ar AMI izpētes datiem. Ēkas daļā izveidotā telpas – muzeja ieejas halle, ģērbtuve, apmeklētāju WC, informatīvie stendi, info centrs ,kase un tehniskā / saimnieciskā telpa. Telpas izveidotas, respektējot vēsturiskās sienas. No jauna tiek izveidotas tikai vienas durvis uz kompleksa galveno halli. Tā kā vēsturiskajā gala fasādē uz Kr. Valdemāra ielas pusi nebija durvis, bija tikai logi, idejas priekšlikums neparedz galveno ieeju izveidot Smēdes ēkas gala fasādē.

Tiek plānots saglabāt – atjaunot vēsturisko interjeru atbilstoši AMI.

Ostas darbnīcu ēka – tiek paredzēta restaurēt, likvidējot sekundārās piebūves, atjaunoto likvidētās kāpnes. Ēkas pamatfunkcija – muzeja ekspozīcijas izveidošana no esošajiem Ostas darbnīcas vēsturiskajiem darba galdiem, tos papildinot ar interaktīviem ekspozīciju elementiem. Tiek plānots saglabāt – atjaunot vēsturisko interjeru atbilstoši AMI.

Jaunā ēka – tiek paredzēta pārbūvēt, piebūvējot klāt papildus apjomu . Ēkā tiek plānotas bērnu rotaļu, atpūtas, dažādas tematiska telpas (skat. Stāvu plānos), tiek paredzētas gan liela halle ar ģērbtuvi ( ar skapīšiem, virsdrēbju konteineriem ), kur vienlaicīga būs iespēja saģērbties 150 personām, blakus hallei plānotas WC, palīgtelpas, paredzēts arī lifts cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Ēkas daļā ar skatu uz promenādi- uz Ventu plānota kafejnīca, kur vasaras periodā ir iespēja slēgtu telpu izveidot par daļēji atklātu telpu, atbīdot logus. Kafejnīcai ir paredzēta arī atsevišķa ieeja no promenādes. 2.stāvā ir paredzētas bērnu ballīšu telpas, rotaļu telpas, vieta uzraugam, tehniskās telpas.

Jaunās ēkas apdares pamatā fasādes apšuvuma ķieģeļu flīzes baltā krāsā – analogi esošajām ( ar siltumizolāciju) ar logu blokiem esošo logu ailu lielumā dienvidu fasādē pret Valdemāra ielu – ar vēsturisko logu dalījumu . Fasādē pret Ventas upi – logi tiek palielināti līdz grīdas līmenim, ievērojot vēsturisko dalījumu. Gar dienvidu fasādi plānota pārkare – noēnojumam. Fasāde tiek risināta baltā ķieģeļu un tumši pelēko alumīnija, metāla detaļu sintēzē.

Interjera risinājumos tiek izmantota rūpnieciska rakstura arhitektūra – betona un metāla kolonas, betona un metāla pārsegumi ,ar atsegtiem inženierkomunikāciju tīkliem, kas kontrastētu ar krāsainām dažādu formu nodalītām telpām – kā krāsainas saliņas uz rūpnieciskā fona. Galvenā ieejas halle krāsainajā pasaulē – arī tiek izmantoti koši krāsu risinājumi ar mākslīgi izveidotiem zaļiem kalniem (ar mākslīgi zaļo iesegumu), kur bērni lielajā kņadā varētu piesēst ,atgulties, pagaidīt, spēlēties, saģērbties. Kafejnīca un bērnu ballīšu telpas ir risinātas 2.stāvos ar mazliet atturīgāku mīlīgāku risinājumu.

Teritorijas labiekārtojums – laukumu segumi, apgaismojuma stabi – veidota analogi promenādes projektam. Kā akcenti izmantoti dzeltenu nokrāsu labiekārtojuma elementi, kas atspoguļoti ģenerālplānā. Gan apstādījumos izmantot dzelteno nokrāsu, gan riteņu novietnēm, gan soliņiem, gan dekoratīvajiem sēžamajiem uz bruģa novietotajiem elementiem, gan promenādes pusē izveidotajām šūpolēm ir dzeltena krāsa . Kā dzeltenā pasakā . Kā centra simbolu pie Kr.Valdemāra ielas varētu izveidot no Lego klucīšiem izveidotu dzeltenu govi.

Būvkonstrukcijas: JĒKABS SKRASTIŅŠ Sert. Nr-20-3772